YOUR MOTHER SHOULD KNOW

WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK


Onze playlists zijn samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek naar de werking van muziek op de smaakbeleving van bier. Een belangrijk deel van het onderzoek op dit gebied is uitgevoerd door prof. Charles Spence (Universiteit van Oxford) en dr. Felipe Carvalho (Vrije Universiteit Brussel). 

Tijdens diverse experimenten hebben zij deelnemers dezelfde speciaalbieren laten drinken - zonder dat zij dit wisten - maar telkens met een andere soundtrack erbij. De uitkomsten hiervan hebben ons alvast geïnspireerd en hopelijk jou straks ook! 

ZOET


Wanneer je bier drinkt en hierbij luistert naar muziek met veel hoge noten van een piano of fluit, dan wordt de zoetheid van het bier versterkt. Hetzelfde geldt voor harmonieën. Omdat deze klanken doorgaans ook de sfeer van een compositie beïnvloeden, is het dus niet geheel verrassend dat vrolijke songs bijdragen aan een zoetere smaakbeleving. 

ZUUR


Gaan we nog verder de hoogte in, middels hoge zang, viool en gierende gitaarsolo's, dan kan dit zomaar een vleugje zuurheid aan het bier toevoegen. Ook wanneer percussie (bijv. tamboerijn) en 'handclaps' overheersen, is aangetoond dat dit een licht zure uitwerking op het bier heeft.

Haast vanzelfsprekend is dat wanneer iets vals gezongen of gespeeld is, je dit als zuur kunt ervaren in jouw geliefde drankje. Dus wanneer die Sour Ale jou niet zuur genoeg kan zijn, dan weet je nu waar je naar op zoek moet!

BITTER


Nu we de zoete en zure smaak in het hoog hebben gehad, is het eigenlijk geen verrassing meer dat lage tonen het bier bitterder laten smaken. Wat hierbij wel belangrijk is om te vermelden, is dat het grootste effect op bitterheid wordt veroorzaakt door de koperblazers in het laag, zoals de tuba en de trombone.

Waar zware klanken en lage zang doorgaans de sfeer van de muziek beïnvloedt, gebeurt dit dus ook met de smaak. Wat dat betreft passen Nick Cave en Tom Waits dus beter als soundtrack bij jouw zwaardere IPA, dan pak hem beet Queen en The Police.

ALCOHOLPERCENTAGE


En dan is er nog het alcoholpercentage. Velen beschouwen bier in het algemeen als bitter en alcoholisch, dus wordt een bitterder bier haast automatisch als zwaarder bier beschouwd. Dit terwijl de alcohol over het algemeen het zoete ingrediënt is. De bitterheid beïnvloedt dus indirect ook het ervaren alcoholgehalte.

Maar er zijn meer factoren die hierin een rol spelen. Zo kunnen dissonante noten het bier sterker laten lijken, terwijl ook het volume een significante invloed heeft. Wil je dat biertje dus nog even een zetje geven, geef dan maar een slinger aan die volumeknop. Hell Yeah!

HERKENNING EN PLEZIER


Bij het drinken van bier vertrouwen de hersenen dus niet alleen op wat binnenkomt via de mond en de neus, maar ook via de oren en ogen. Dit zorgt er ook voor dat men bepaalde verwachtingen heeft. Zo kan het zijn dat de kleur van het bier of de verpakking jouw smaakbeleving vooraf al beïnvloedt.

Herkenning speelt een belangrijke rol in de hersenen en dus ook bij de waardering van bier. De experimenten hebben namelijk ook aangetoond dat wanneer mensen een nummer leuk vinden, ze dit plezier meenemen in de smaakbeleving van het bier dat ze op dat moment drinken en dus als lekkerder beoordelen!

DE ULTIEME SMAAKBELEVING


Sounds Like Beer heeft alle bovenstaande factoren meegenomen bij het samenstellen van de playlists. De muziek dient dus niet alleen goed aan te sluiten bij de eigenschappen van het bier, maar ook bij jouw verwachting en herkenning.

En hoewel we je hier en daar ook een beetje willen verrassen, zijn wij ons er van bewust dat het haast een onmogelijke opgave is om aan ieders verwachting en herkenning te voldoen...

Dus als jij op basis van bovenstaande informatie zelf een playlist kunt samenstellen bij ons bier, dan nodigen we je natuurlijk uit om dat vooral te doen! Wellicht samen met je vrienden, partner, collega's of familie.

 

Het gaat er uiteindelijk om dat jij op de best mogelijke manier kunt genieten van ons bijzondere bier en hier vooral heel veel muzikaal plezier aan beleeft!