PLAYLISTS

BORN IN THE IPA

Bruce "The Boss" Springsteen verpersoonlijkt waar deze IPA voor staat: vol en krachtig met een breed smakenpallet, maar vooral overtuigend! 

Deze smaakvolle IPA met vrij hoge bitterheid (IBU: 70), heeft dan ook een playlist met songs die uitblinken in body, een overtuigende ritmesectie en mannelijke vocalen.

Om de diversiteit in smaken (door de verschillende hopsoorten) te benadrukken, hebben we ook voldoende variatie aangebracht in deze playlist. Van ingetogen, tot vuist in de lucht en meebrullen uit volle borst.

En je raadt het al, de meeste artiesten uit deze playlist zijn born in the USA!

RED ZEPPELIN

Led Zeppelin is onmiskenbaar een inspiratiebron geweest voor veel artiesten en dat hoor je terug in deze playlist. Scheurende gitaren, een vleugje psychedelica en exceptionele vocalen.

Richting het einde gaat het gas er nog even goed op, maar het hardere beukwerk kom je in deze playlist nauwelijks tegen. Dat kan ook niet met een alcoholpercentage van 5%.

Bij dit bier is de body en bitterheid mooi in balans en daar zijn de tracks op geselecteerd. De gitaarsolo’s in het hoog en dito zang brenge het subtiele zuurtje in het bier naar voren komen, terwijl de overtuigende ritmesecties het bittertje juist benadrukken. En alles wat Led Zeppelin ademt is nooit saai, dus met die smaakexplosie zit het wel goed!

TWIST & STOUT

Twist & Shout is een song van The Top Notes, maar werd bij het publiek bekend door The Isley Brothers, voordat het uiteindelijk een hit van The Beatles werd. Wij hebben voor een dansbare benadering van het bier gekozen die goed past bij de smaak en kleur van het bier.

De zoete smaken van chocolade en butterscotch komen mooi tot zijn recht door het timbre van de zang en het vrolijke karakter van de tracks. Vooral dat laatste past ook goed bij de zachte smaak van dit bier. De trompet zorgt dan weer voor de balans tussen het zoet en de wat bittere smaak van koffie.

Omdat het een bier is met diepgang, hebben we veel tracks in de playlist geplaatst met een volle orkestratie. Nu maar eens kijken of je stil kunt blijven zitten… We don’t think so!

FRANK APA

Als er bij uitstek een cross-over artiest is, dan is het Frank Zappa wel! Verwacht in deze playlist dan ook een mix van genres en tempowisselingen, klassiekers en recentere tracks die hierdoor geïnspireerd lijken te zijn.

Natuurlijk sluit hij ook perfect aan op de smaak van het bier. Omdat het een fris bier is met fruitige tonen door de aromatische hop, hoor je voornamelijk frisse sounds van gitaar, orgel en elektronica. De bassen vormen de basis voor het lichte bittertje.

Het alcoholpercentage is met 5% vrij laag, dus hele luide tracks kom je in deze playlist niet tegen. Maar je mag hem natuurlijk best wat harder zetten… Komt dat biertje ook nog net wat beter binnen!

EYE OF THE LAGER

In deze playlist hebben we vooral gekozen voor nummers waar deze biersoort zijn oorsprong vindt: Britse branie.

Het bittertje in deze Pale Lager zorgt ervoor dat we de focus vooral op mannelijke gitaaracts hebben gelegd, met een aanwezige bass en frontman.

Maar omdat het tegelijketijd ook een frisse variant is,   vraagt het om opzwepende tracks. Een Lager is een biersoort met een relatief laag alcoholpercentage, dus ook de songs zijn niet al te zwaar op hand. Ze nodigen juist uit om door te gaan!

Dus pas op dat jezelf niet verliest met deze soundtrack... 

SAISON O'CONNOR

Een Saison is een relatief licht bier dat vroeger werd gebrouwen in de winter om (door de toevoeging van hop) in de zomer volop te kunnen drinken na een dag van zware arbeid op het platteland. Een fris, zomers, kruidig en lichtbitter bier.

Dit is dan ook het vertrekpunt voor deze playlist. Geen zware bassen en zoete pianoklanken, maar vooral luchtige gitaarklanken die een zomers gevoel brengen. Daarnaast ook veel vrouwelijke zang wat doorgaans voor een wat lichter geluid zorgt.

Tot slot hebben we ook nog wat verwijzingen naar de roots van de Ierse naamgever van dit bier toegevoegd, waaronder diverse folk instrumenten.

PSYCHO PILSNER

De naam van deze German Pilsner is natuurlijk een knipoog naar Talking Heads. Een band die hoogtij vierde in de '80s en bekend staat om zijn eclectische muziekstijl met invloeden van newwave, postpunk en zelfs verdwaalde disco beats.

Omdat het een vrij bittere pilsner is (IBU 39), hebben we gekozen voor tracks die voornamelijk voortgestuurd worden door de duidelijk aanwezige baslijnen.  

Het is tegelijkertijd ook een lichte pilsner (4,5%) met kruidige tonen en een elegante mout smaak wat juist weer lichtzoet aan doet. Daarom komen er in de geselecteerde nummers geregeld fluitjes en hoge pianotonen voorbij. Verwacht geen wall of sound, maar luchtige tracks waarbij het tegen het einde haast onmogelijk is om stil te blijven zitten!

BLONDIE ALE

De naam verraad eigenlijk al het belangrijkste kenmerken van het bier: licht, zowel in kleur als alcoholpercentage. Doorgaans is de blonde ale een heel gebalanceerde biersoort, maar door het gebruik van mosiac hop heeft deze variant toch een wat uitgesprokener pallet. Net als de naamgever van deze dorstlesser.

Verwacht muziek die niet te zwaar is, want de bitterheid is relatief laag. De fruitige tonen worden echter versterkt door de vrolijke melodielijnen en de veelal vrouwelijke zang.

Waar de band Blondie niet in een genre te vangen is, geldt dat ook voor deze playlist. Een flirt met disco, een flirt met punk… call me!

THE NOTORIOUS I.P.A.

Biggie, Biggie, Biggie, can't you see? Sometimes your words just hypnotize me. 

Spitsvondige teksten worden in hoog tempo op je afgevuurd in deze playlist. We moeten bekennen dat de genrekeuze in grote mate gebaseerd is op de naamgever van deze East Coast IPA (6,0%). En toch komen de smaken ook hier mooi samen met de muziek. 

De veelzijdigheid aan smaken in dit bier hebben we proberen te laten terugkeren in de arrangementen van de songs. Geen keiharde, bittere hiphop beats, maar juist melodieuze, jazzy composities. Je zult geen autotune en bespeuren, maar middels instrumenten en samples versterken we de volle, juicy smaak van deze IPA! 

BALTIC SABBATH

In deze playlist staat Birmingham centraal. De geboortestad van Black Sabbath frontman Ozzy Osbourne kennen we ook als het strijdtoneel van de Peaky Blinders. Een arbeidersstad vol rokende fabrieksschoorstenen en het leven was er hard en donker. Een prachtig decor voor deze complexe Baltic Porter.

Qua smaak is hij te veelzijdig om voor één genre te kiezen, maar het gitaarwerk wordt zeker niet geschuwd. Door de intens donkere kleur en het zware karakter van het bier (7,9%) zijn lage stemmen en zware thema's ruim aanwezig.

Toch is het niet enkel bitter wat de klok slaat, want met IBU 38 is de smaak eerder als bitterzoet te bestempelen. Af en toe een piano en aanzienlijk wat uptempo songs zorgen voor de juiste balans. Deze is voor de Iron (Wo)Man!

BARLEY WHITE

Het zwaarste bier uit onze line-up, deze Barley Wine (11%). Geen wonder dat hij vernoemd is naar het soul & disco zwaargewicht met dito stem: Barry White. Een Barley Wine (of quadruple) staat doorgaans ook bekend om zijn bitterheid, maar mede door de 4 maanden rijping op eiken portvaten is deze echter fluweelzacht met tonen van zomerfruit.

We zijn dus op zoek gegaan naar songs die zowel veel zoete als bittere elementen bevatten en vonden dat terug in soulballads en mid-tempo classics! Zwaar georkestreerd met koperblazers komt het bitter naar voren, maar zoeter dan enkele mierzoete teksten en begeleid door warme pianoklanken en harmonieën wordt het niet...

What better way to set the mood, right?

SHINY HOPPY PEOPLE

Shiny happy people laughing zong Michael Stipe in 1991, nog niet wetende dat het zou uitgroeien tot een van R.E.M.’s grootste hits, die zij nooit live hebben willen spelen. Net zo gecompliceerd als de relatie die R.E.M. heeft met de song, was het samenstellen van de playlist voor deze Double IPA (7,8%).

Waar de naam en het fruitige karakter van het bier vragen om lichte en uplifting tracks, neigen het alcoholpercentage, de volle body en het bitter van de hop juist naar het wat zwaardere werk. De oplossing hebben we gevonden in de ‘California sunset vibe’. Grunge invloeden uit de jaren ’90, maar ook het melodieuze en soms wat dromerige karakter van de tracks, maakt dat de playlist de perfecte soundtrack vormt voor deze DIPA op een zomerse namiddag.